Hva er forkjøpsrett?

Som medlem i et boligbyggelag, vil forkjøpsretten være den største medlemsfordelen man har. Borettslagene gir i vedtektene bestemmelser om hvem som har forkjøpsrett ved salg av borettslagsboliger.

Felles forkjøpsrett

Ukens boliger på forkjøpsrett

Les historier om forkjøpsrett

Lotte kjøpte drømmeboligen med forkjøpsrett

–Yes! Min aller første bolig, en utrolig deilig følelse. Spenningen var stor da jeg fulgte med på budrunden. Lite visste de at jeg skulle komme inn for å kuppe boligen på Risteigen, sier den stolte nye boligeieren, Lotte Gulbrandsen.

Forhåndsavklaring

Forhåndsavklaring er den vanligste formen for avklaring av forkjøpsretten. Som regel skjer dette før boligen er annonsert. Boligen er ikke solgt når den legges ut på forhåndsavklaring, og du kan derfor melde interesse for boligen uten noen forpliktelser.

 • Eieren vil selge

  Eieren av en bolig i et borettslag ønsker å selge boligen sin.

 • Utlysning av forkjøpsrett

  Boligen legges ut på nettsidene våre med en tidsfrist for å melde forkjøpsrett.

 • Melde forkjøpsrett

  Er du interessert i boligen melder du forkjøpsrett. Hvis du ikke allerede er medlem på dette tidspunktet, kan du fremdeles melde deg inn og bruke forkjøpsretten innen fristen løper ut. Meldingen er ikke bindende på dette stadiet.

 • Boligen legges ut for salg

  Boligen legges ut på det åpne markedet.

 • Budrunde

  Budrunden går som normalt. Har du meldt forkjøpsrett velger du selv om du vil være med i budrunden. Selger aksepterer et bud.

 • Hurra!

  Medlemmet med lengst ansiennitet vil få tilbud om å kjøpe boligen til samme pris og med samme vilkår som selgeren allerede har akseptert. Om personen med lengst ansiennitet takker nei, vil tilbudet gå videre til medlemmet med nest lengst ansiennitet. Dette kjøpet er forpliktende.

Fastprisavklaring

Boliger som legges ut med fastpris er allerede solgt. Derfor er det å melde forkjøpsrett på fastpris forpliktende, da du melder deg inn i budet som selgeren allerede har akseptert.

 • Eieren vil selge

  Eieren av en bolig i et borettslag ønsker å selge boligen sin.

 • Bolig til salgs

  Boligen legges ut på åpent marked (uten å ha vært utlyst på forkjøpsrett for KBBLs medlemmer)

 • Budrunde

  Budrunden vil gå, og selgeren aksepterer tilslutt et bud.

 • Utlysning av forkjøpsrett

  Selgeren har akseptert bud og vilkår fra en potensiell kjøper. Nå legges boligen ut på KBBLs nettsider, der våre medlemmer får en frist til å gjøre krav på denne boligen.

 • Melde forkjøpsrett

  Medlemmene som ønsker melder nå inn forkjøpsrett (For at budet skal bli akseptert må du ha vært medlem fra dagen før budet aksepteres av megleren). Dette er bindene, og du er altså forpliktet til å kjøpe boligen om ingen med lengre ansiennitet har meldt seg innen fristen løper ut.

 • Hurra!

  Gratulerer! Om du er interessenten med best ansiennitet trer du inn i kjøpsavtalen til samme pris og vilkår som selgeren har akseptert. Dette kjøpet er forpliktende.

Spørsmål om forkjøpsrett?

Ta kontakt med en av våre ansatte

Gry Karin Mulvik

Gry Karin Mulvik

Salgs- og servicemedarbeider

Telefon: 975 54 900
E-post: gry@kbbl.bu.no

Torunn Aasheim

Torunn Aasheim

Økonomi / Forvaltning